ICGenHer

Institució Catalana de Genealogia i Heràldica

Conferències

Cicle Debats ICGenHer

11 de febrer a les 19h

Conferenciant: Dr. Salvatore Marino
Títol: Fonts per a la història de la infància a la Mediterrània (segles XV-XVII)

Resum: La conferència té com a objectiu principal l’anàlisi històrica, paleogràfic i diplomàtic de la documentació sobre la infància abandonada, produïda pels hospitals urbans de la Mediterrània occidental. Especialment la conferència se centrarà en els documents notarials i assistencials (registres d’expòsits i de dides, “libri di Ruota”, memorials dels infants i protocols notarials) conservats en els arxius de tres grans hospitals: el de Barcelona, Florència i Nàpols. La riquesa documental d’aquests arxius hospitalaris ens ofereix una quantitat impressionant de detalls i ens permet entrar en els detalls de la vida d’aquests nens i nenes, els més marginats de la societat i veure a través de quins mecanismes es van integrant al món dels adults i al mercat laboral urbà.

Currículum: Dr. Història i professor numerari a la UB.

19 de març a les 19h

-Conferenciant: Dr. Coral Cuadrado
Títol: El llinatge Llull de Barcelona: el fons de l’Arxiu dels Marquesos de Barberà

Resum: En primer lloc presentaré l’Arxiu i el que s’hi ha portat a terme en els darrers 30 anys. A continuació parlaré del Fons Llull, el qual conté la documentació de la nissaga Llull de Barcelona, des del segle XIII al XVII, amb pergamins i fulls en paper de singular importància: l’única còpia coneguda del testament del beat Ramon Llull i referències rellevants a les Escoles Lul·lianes barcelonines.

Currículum: Professora d’Història Medieval, Arxivística i Historiografia a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Directora de l’Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà (Vilassar de Dalt).

Amb el suport de l’Ateneu Barcelonès.

Ateneu

Informació:  correu@icgenher.cat

© 2024 ICGenHer

Autor Anders Norén