Armand de Fluvià i Escorsa (1931-2014)

Escrit Institucional en memòria de l’Il·lustríssim Sr. Armand de Fluvià i Escorsa (1931-2014) 92 anys.

Amb profunda tristesa i respecte, la nostra institució vol retre homenatge a la figura de l’Il·lustríssim Sr. Armand de Fluvià i Escorsa, qui ens ha deixat després d’una vida plena de dedicació al servei de la genealogia, l’heràldica i la cultura catalana.

Nascut a Barcelona el 17 d’octubre de 1931, Armand de Fluvià i Escorsa va ser un veritable pilar en l’estudi de les arrels històriques i nobiliàries del nostre país. Fill d’Armand de Fluvià i Vendrell, deixeble d’Enric Granados, i de Maria Escorsa i Benages, va créixer envoltat d’una riquesa cultural i intel·lectual que marcaria el camí de la seva vida. El seu llinatge familiar, vinculat a figures destacades com els seus avis Pius de Fluvià i Borràs i l’industrial Dionís Escorsa i Cruells, va ser l’origen d’una trajectòria que el va portar a convertir-se en una referència ineludible en la genealogia i l’heràldica en l’àmbit nacional i internacional.

La seva formació acadèmica al Reial Col·legi de les Escoles Pies de Sarrià i al de Santa Anna de Mataró i a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en Dret, així com la seva dilatada carrera com a investigador, professor i assessor, són testimonis de la seva dedicació incansable al coneixement i a la preservació de la nostra història. La seva tasca com assessor heràldic de la Generalitat de Catalunya i a institucions com l’Institut Internacional de Genealogia i Heràldica, la Societat Catalana d’Estudis Històrics, entre d’altres, i la seva participació en treballs d’investigació nobiliària i restauracions patrimonials, i també la publicació del Manual de Genealogia, Manual d’Heràldica i Manual de Nobiliària, del Nobiliari General Català, són només alguns exemples del seu compromís amb la cultura i la història de Catalunya.

El Sr. Armand de Fluvià va rebre nombrosos reconeixements al llarg de la seva carrera, incloent-hi el Premi Franckenau de Genealogia, el Premi D’Arenberg, la Medalla de Bronze del Mil·lenari de Lloret de Mar, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, entre d’altres. Aquests guardons no sols reconeixen la seva excel·lència professional sinó també la seva contribució a la preservació de la nostra identitat cultural i la defensa dels drets de les persones LGTBIQ+.

El seu llegat perdurarà en les generacions futures, gràcies a la seva tasca a institucions com la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica, de la qual va ser fundador i president. La seva obra, que va culminar amb la fundació d’aquesta institució, és un testimoni de la seva passió i del seu compromís amb la divulgació del coneixement.

En aquest moment de dol, la nostra institució vol expressar el seu més sentit condol a la família i amics del Sr. Armand de Fluvià i Escorsa. La seva pèrdua deixa un buit irreparable, però també ens deixa un llegat que continuarà inspirant-nos i guiant-nos en el futur.

Que descansi en pau.

ICGenHer

Institució Catalana de Genealogia i Heràldica