Armand de Fluvià i Escorsa, nascut a Barcelona el 17 d’octubre de 1931, és un destacat genealogista, heraldista i activista pels drets LGBTQ+ català. És conegut pel seu extens treball en els camps de la genealogia i l’heràldica, havent publicat nombrosos llibres i articles sobre aquests temes. De Fluvià també és una figura clau en la història de l’activisme LGBTQ+ a Espanya, havent fundat diverses organitzacions importants que van defensar els drets de les persones homosexuals durant la dictadura franquista i la posterior transició a la democràcia.
Destacat prohom de la cultura i la llengua catalana
Les seves contribucions a la genealogia inclouen esforços significatius per documentar i preservar els registres genealògics de la noblesa catalana i altres figures històriques. En l’heràldica, ha estat involucrat en l’estudi i el disseny d’escuts d’armes, contribuint a la comprensió i aplicació de les tradicions heràldiques en contextos contemporanis.
A més, Armand de Fluvià va jugar un paper crucial en l’establiment dels primers grups de drets LGBTQ+ a Espanya, com ara el Movimiento Español de Liberación Homosexual (MELH) i el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). El seu activisme ha tingut un impacte durador en la lluita pels drets i el reconeixement LGBTQ+ a Catalunya i Espanya.
Genealogia i Heràldica
- “El solar catalán, valenciano y balear” (1970-1977) – Una obra monumental en diversos volums sobre les genealogies de famílies nobles de Catalunya, València i les Illes Balears.
- “Els quatre pals: l’escut dels comtes de Barcelona, senyors del regne d’Aragó” (1986) – Un estudi sobre l’heràldica dels comtes de Barcelona.
- “Diccionari general d’heràldica” (1989) – Un diccionari exhaustiu sobre heràldica.
- “Manual d’heràldica i tècnica del blasó” (2001) – Un llibre que ofereix una introducció detallada a la ciència de l’heràldica.
- “Els primitius comtats i vescomtats de Catalunya” (2007) – Una anàlisi històrica dels primers comtats i vescomtats de Catalunya.
- “Heràldica catalana des de l’any 1150 al 1550” (1995) – Un estudi sobre l’heràldica a Catalunya durant aquest període.
Activisme LGBTQ+
- “El moviment gai a la clandestinitat del franquisme” (2003) – Un relat sobre l’activisme homosexual durant la dictadura franquista.
- “El moviment gai a Catalunya: 1970-2000” (2000) – Un estudi sobre l’evolució del moviment gai a Catalunya durant aquestes dècades.
Altres
- “Catalunya: poble d’escuts” (1984) – Un llibre que recull escuts heràldics catalans.
- “Nobiliari general català” (1982-1991) – Una obra en diversos volums sobre la noblesa catalana.
Aquestes obres reflecteixen la seva dedicació tant a la genealogia i l’heràldica com a la lluita pels drets LGBTQ+, i han estat fonamentals per a la preservació de la història i la cultura catalanes.
Armand de Fluvià és reconegut no només pels seus treballs en genealogia, heràldica i activisme LGBTQ+, sinó també com un destacat defensor de la cultura i la llengua catalana. La seva tasca en aquests àmbits ha contribuït significativament a la preservació i promoció de la identitat catalana.
Contribucions a la Cultura i la Llengua Catalana
- Preservació Històrica: De Fluvià ha dedicat gran part de la seva vida a documentar i preservar la història i les tradicions de Catalunya. Les seves obres genealògiques i heràldiques ajuden a mantenir viva la memòria de les famílies i les institucions catalanes.
- Activisme Cultural: A més del seu activisme pels drets LGBTQ+, Armand de Fluvià ha estat actiu en la defensa dels drets culturals i lingüístics de Catalunya. Ha estat un ferm defensor de la llengua catalana, treballant per assegurar la seva promoció i ús en diversos àmbits de la societat.
- Publicacions en Català: La majoria de les seves obres estan escrites en català, cosa que demostra el seu compromís amb la llengua. Aquestes publicacions han ajudat a enriquir el corpus literari i acadèmic en català, fent-lo accessible per a les generacions futures.
- Membre de Diverses Entitats: Armand de Fluvià ha estat membre de diverses entitats culturals i científiques que promouen la llengua i la cultura catalana, incloent-hi l’Institut d’Estudis Catalans.
- Reconegut per la Generalitat de Catalunya: La seva tasca ha estat reconeguda per la Generalitat de Catalunya, que li ha atorgat diverses distincions per la seva contribució a la cultura catalana, com la Creu de Sant Jordi.
- Participació en Projectes Culturals: Ha participat en nombrosos projectes i conferències sobre història, genealogia i heràldica, sempre posant en relleu la importància de la identitat catalana.
En resum, Armand de Fluvià és una figura clau en la preservació i promoció de la cultura i la llengua catalana, tant a través de les seves investigacions com del seu activisme. La seva obra no només ha contribuït al coneixement històric, sinó també a la reivindicació i difusió de la identitat catalana en temps de grans canvis socials i polítics.