ICGenHer

Institució Catalana de Genealogia i Heràldica

Diploma de Genealogia

Volem agrair el seu treball i reconèixer la seva trajectòria en el camp de la genealogia. Com diu sempre el nostre estimat president, és el millor programa del món, i cal destacar que és un programa també en català.

EL SISTEMA GENERAL DE DOCUMENTACIÓ FAMILIAR – GDS,

En Joaquim diu: No em crec diferent de qualsevol altra persona si declaro que sempre m’he sentit intrigat per la constatació de la debilitat de la memòria humana i la utilitat d’aquesta mateixa debilitat en la vida quotidiana. Molts familiars meus, la meva mare en particular, han dedicat moltes hores a mi en converses relacionades amb les persones de la seva època, han exposat les seves vivències, han descrit altres persones, moltes d’elles familiars nostres, han opinat, és clar, sobre llurs actituds i comportaments, han descrit malalties, qualitats, defectes, i, sobretot, han desitjat que llur descripció tingués una continuïtat, esperant, inútilment, amb llurs paraules, eternitzar el record. D’aquestes paraules queden, a tot estirar, algunes descripcions deformades pel temps, una fracció de les quals passa a altres persones, pel mateix procediment.

Els receptors de la informació -jo no en soc una excepció- tenim aquesta memòria selectiva, variable en el temps, que no controlem, que destrueix o deforma la informació, que traspassa el filtre de la nostra subjectivitat i que, a la llarga, fa que abandoni el terreny del real i del transmissible.

El resultat és que, amb excepcions molt comptades, dels avantpassats solament queda el fet que sabem que han existit. Ni en coneixem els pensaments, ni com han pogut influenciar en allò que ara som, si és que ho han fet, ni en tenim cap documentació.

En el meu cas, tot començà el 1988, quan arribà el moment que vaig desitjar posseir un sistema per a emmagatzemar totes les dades familiars que poguessin ésser objectivables i transmissibles. Els meus coneixements informàtics m’ajudaren a tenir la visió que la solució a llarg termini havia de ser en aquesta tècnica, tot i que en aquell moment les possibilitats no fossin gaire grans, sí que ja era clar que l’evolució tecnològica ajudaria que, per ràpid que fos a desenvolupar un estri, sempre disposaria d’una capacitat creixent per a acompanyar-lo. (La primera fotografia fou incorporada al sistema fins ben enllà dels noranta.)

Des d’aquest moment, he dedicat milers d’hores a realitzar dues tasques paral·leles i complementàries: recollir informació familiar de qualsevol persona que me la pogués subministrar i desenvolupar el sistema informàtic, de primer anomenat Sistema de Documentació Familiar, en les seves versions en MS-DOS, per passar-se a denominar-se Sistema General de Documentació Familiar – GDS, quan em vaig adonar que no únicament parlàvem de genealogia, sinó també d’un repertori complet de possibilitats que anaven més enllà de la genealogia, entrant en el pur emmagatzemament d’informació digitalitzada, ordenada, transmissible i fàcil de guardar.

Avui ens permetem fer avinent el destacat treball en el camp de la genealogia de Joaquim M. Casals i de Nadal, aglutinat en el seu programa GDS. En Joaquim sempre ens explica que es va plantejar crear una base de dades prenent consciència que aquelles dades i persones que la seva mare compartia amb ell en les trobades familiars es perdrien i que calia recollir-les i ampliar-les en un suport informàtic.

Presentació de GDS

GDS porta 36 anys desenvolupant solucions per donar suport a milers de famílies en la reconstrucció de la seva història. La seva experiència els permet oferir eines avançades i fiables per documentar i explorar les arrels familiars.

Sobre Joaquim M. Casals i de Nadal

Joaquim M. Casals de Nadal és Enginyer Industrial i Llicenciat en Informàtica. Després de desenvolupar la seva carrera a IBM i altres organitzacions, va dedicar els últims 35 anys al projecte GDS, un projecte que va començar com a afició i que va comercialitzar vuit anys després. Joaquim agraeix el suport de tots els usuaris i especialment de la seva dona, Maria Antònia Virosque, pel seu suport incondicional.

-Fem entrega d’aquest diploma en reconeixement a Joaquim M. Casals i de Nadal i el seu Programa GDS

Següent Publicar

Anterior Publicar

© 2024 ICGenHer

Autor Anders Norén