ICGenHer

Institució Catalana de Genealogia i Heràldica

La noblesa gironina de privilegi de generositat d’Ignasi Casanovas-Permanyer. Volum 3

Ens plau de presentar el tercer volum dels quatre que contindrà aquesta ingent obra de recerca documental de les famílies gironines reconegudes amb el privilegi de generositat del Sr. Ignasi Casanoves-Permanyer.

El segle XV fou una centúria convulsa a la Catalunya Vella. Les estructures feudals i el camp català havien quedat tocats d’ençà l’epidèmia de pesta bubònica de 1348, amb una pèrdua demogràfica molt important. Els senyors feudals per recuperar-se econòmicament augmentaren la pressió social sobre els serfs de la pagesia i això, ja al segle XV, va dur al malestar i a les guerres remences. Aquests aixecaments i les seves conseqüències portaren a la divisió i a una forta inquietud social. Però també altres factors crearen problemes: el compromís de Casp, amb la introducció d’una nova dinastia per regir els destins del país que bona part de la noblesa fou contrària a admetre; les lluites entre nobles, els terratrèmols d’Olot de 1427 i 1428 i diverses rèpliques fins a 1450 amb les conseqüències de ruïna que provocaren, l’abandonament del camp amb la pèrdua de collites, etc. És així que s’arribà a 1462, dins del context de la guerra civil catalana i la lluita d’aquests pagesos, majoritàriament de la sotsvegueria de Besalú, que reberen un privilegi de generositat per haver-se sacrificat i defensat la reina Joana Enríquez i el seu fill el futur rei Ferran II el Catòlic. A ells s’hi afegiren, anys més tard, els que foren concedits a altres pagesos per l’alliberament del secretari del rei a Pont de Molins, en 1493.

(amb el suport del Reial Estament Militar del Principat de Girona)

Privilegi de generositat, volum tercer:

-Els Griver                                                                                                                                

Casa de Griver, veïnat del Pla, parròquia de Sant Pere de Mieres, comtat de Besalú i bisbat de Girona   

-Els Mainau

Casa de Mainau, parròquia de sant Vicenç del Sallent, comarca de la Garrotxa, comtat de Besalú i bisbat de Girona                                                                                                                                

-Els Malloles

Casa de Malloles, veïnat de la Cellera d’Amont, parròquia de sant Andreu de Serinyà, comtat de Besalú i bisbat de Girona                                                                                                                       

-Els Mir                                                                                                                                    

Casa de Mir, veïnat de Salvanera, parròquia de Santa Maria de Segueró, comtat de Besalú i bisbat de Girona                                                                                                                                    

-Els Moler del Portal                                                                                                                   

Casa de Moler del Portal, veïnat de la Cellera, parròquia de Sant Feliu de Celrà, comtat i bisbat de Girona                                                                                                                                              

-Els Mor                                                                                                                                   

Casa de Mor, parròquia de Sant Silvestre del Mor, comtat de Besalú i bisbat de Girona

-Els Orts                                                                                                                                  

Casa d’Orts, parròquia de Sant Feliu de Beuda, comtat de Besalú i bisbat de Girona                           

-Els Piquer                                                                                                                               

Casa de Piquer, parròquia de Sant Esteve d’Olot, comtat de Besalú i bisbat de Girona                        

-Els Portell                                                                                                                               

Casa de Portell, veïnat de santa Maria de Jonqueres, parròquia de Sant Vicenç de Maià, comtat de Besalú i bisbat de Girona                                                                                                                     

-Els Pou (amb Jonqueres)                                                                                                            

Casa de Pou, veïnat de Jonqueres, parròquia de sant Vicenç de Maià                                              

Següent Publicar

Anterior Publicar

© 2024 ICGenHer

Autor Anders Norén