Conferències

Cicle Debats ICGenHer

 

Els envelats catalans de Festa Major.

Conferència, el dimarts 25 d’abril, a les 19 h, del 2017 a la seu de l’Ateneu Barcelonès, carrer Canuda, 6 (entrada lliure). El títol d’aquesta conferència: “Els envelats catalans de Festa Major” per Francesc Albardaner i Llorens. L’acte tindrà lloc a la sala Sagarra de l’Ateneu Barcelonès a les 19:00 hores de la tarda. Cicle de conferències organitzat per la ICGenHer i amb el suport de l’Ateneu Barcelonès:

Els envelats, com a tipologia arquitectònica, van aparèixer al segle XIX, per respondre a la nova necessitat social que van representar els balls de societat, el fet de ballar aparellat. Els envelats tradicionals van tenir un origen mariner, van néixer a Barcelona o a la seva rodalia i, a poc a poc, es van anar difonent primer per la costa i després per la resta de Catalunya. Aquest article d’un expert en la matèria en repassa les característiques i l’evolució, fins a la seva desaparició total no fa pas gaire. Una aportació catalana a l’arquitectura mundial.

 Article Complet PDF

Autor: Francesc Albardaner Llorens

Secció: Història, arquitectura

Etiquetes: arquitectura efímeraenvelatssocietat, cultura.

 

Amb el suport de l’Ateneu Barcelonès.

Ateneu

 

Armand de Fluvià i Escorsa

Escuts i banderes cíviques de Catalunya

 

Quan i per què apareixen els primers escuts municipals del Principat i llur evolució fins a l’actualitat. Contingut dels escuts i llur normativa. Del Ministerio de Gobernación espanyol a la Generalitat de Catalunya. Escuts oficialitzats i procediment per a l’oficialització. Situació actual. Les banderes cíviques surten de l’escut, procediment per l’oficialització i situació actual.

 

Autor: Armand de Fluvià i Escorsas

Secció: Història, nobiliària, heràldica.

Etiquetes: Banderes, escuts, societat, cultura.

 

 

Josep Maria Sans i Travé

La fi dels Templers catalans

La fi dels templers catalans, analitzarem els motius que abocaren a la detenció dels frares del Temple arreu de l’Europa cristiana (1307) i a iniciar en contra d’ells un llarg procés que acabaria amb la supressió de l’orde pel papa Climent V durant la celebració del concili de Viena del Delfinat el 1312. Diverses etapes d’aquest procés, des de la resistència dels templers a lliurar-se als oficials de Jaume II de Catalunya, passant pel setge i capitulació dels castells on s’havien fet forts i pels interrogatoris als quals foren sotmesos, fins a arribar a la declaració d’innocència dels frares catalans decretada al concili provincial de Tarragona la tardor de 1312. S’exposen, així mateix, les negociacions dutes a terme pels ambaixadors del rei català a Viena durant la celebració del concili amb les quals, malgrat l’assignació general dels béns dels templers a l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, aconseguiren la creació del nou orde de Montesa al País Valencià.

Autor: Josep Maria Sans i Travé

Secció: Història, nobiliària.

Etiquetes: Templers, ordes, església, societat, cultura.

 

Armand de Fluvià i Escorsa

Qui eren els meus avantpassats?

La genealogia, a més de ser una ciència pròpia que estudia la història dels orígens i del desenvolupament dels individus agrupats en famílies, és una ciència auxiliar de la biologia, genètica, medicina, demografia, estadística, història, biografia, economia, sociologia, dret i moltes altres.

 

La genealogia és una ciència que afecta tots els éssers humans, perquè tots tenim dos pares, quatre avis, vuit besavis… i és força interessant i apassionant recuperar-los de l’oblit i, en certa manera, fer-los reviure. És un tribut que els devem perquè per ells som aquí.

 

Autor: Armand de Fluvià i Escorsas

Secció: Història, genealogia.

Etiquetes: Ciència, famílies, cultura i història.

 

Informació:  correu@icgenher.cat