Cicle de conferències de la ICGenHer a l’Ateneu Barcelonès

Fou impartida el 19 de març del 2019, a les 19h

-Conferenciant: Dr. Coral Cuadrado
Títol: El llinatge Llull de Barcelona: el fons de l’Arxiu dels Marquesos de Barberà

Resum: En primer lloc presentaré l’Arxiu i el que s’hi ha portat a terme en els darrers 30 anys. A continuació parlaré del Fons Llull, el qual conté la documentació de la nissaga Llull de Barcelona, des del segle XIII al XVII, amb pergamins i fulls en paper de singular importància: l’única còpia coneguda del testament del beat Ramon Llull i referències rellevants a les Escoles Lul·lianes barcelonines.

Currículum: Professora d’Història Medieval, Arxivística i Historiografia a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Directora de l’Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà (Vilassar de Dalt).

Conferència:

ATENEU BARCELONÈS.
Canuda, 6 - 08002 Barcelona
Sala Josep M. de Sagarra. 
Sala ubicada a la quarta planta. (Entrada lliure).

Amb el suport de l’Ateneu Barcelonès.

Fou impartida l’11 de febrer del 2019, a les 19h

Conferenciant: Dr. Salvatore Marino
Títol: Fonts per a la història de la infància a la Mediterrània (segles XV-XVII)

Resum: La conferència té com a objectiu principal l’anàlisi històrica, paleogràfic i diplomàtic de la documentació sobre la infància abandonada, produïda pels hospitals urbans de la Mediterrània occidental. Especialment la conferència se centrarà en els documents notarials i assistencials (registres d’expòsits i de dides, “libri di Ruota”, memorials dels infants i protocols notarials) conservats en els arxius de tres grans hospitals: el de Barcelona, Florència i Nàpols. La riquesa documental d’aquests arxius hospitalaris ens ofereix una quantitat impressionant de detalls i ens permet entrar en els detalls de la vida d’aquests nens i nenes, els més marginats de la societat i veure a través de quins mecanismes es van integrant al món dels adults i al mercat laboral urbà.

Currículum: Dr. Història i professor numerari a la UB. Arxiver i historiador de l’Edat Mitjana. Llicenciat en Història, cum laude, a la Facultat de Lletres i Filosofia de la Seconda Università di Napoli (2002), especialitzat en Arxivística i Paleografia, cum laude, a la Scuola Speciale per Archivisti e Bibliotecari de “La Sapienza” Università di Roma (2006), des de 2012 és Doctor de recerca (doctor europaeus) en Història medieval, Institucions i Arxius per la Universitat de Siena, amb una tesis centrada sobre la comparació entre els antics hospitals de Nàpols i Barcelona.

ATENEU BARCELONÈS.
Canuda, 6 - 08002 Barcelona
Sala Josep M. de Sagarra. 
Sala ubicada a la quarta planta. (Entrada lliure).