Conferència: La fi dels templers catalans

Conferència.
La fi dels templers catalans.
Josep M. Sans i Travé

Dia: el dijous 24 de maig del 2018.
Hora: 19 h
Lloc: Sala Sagarra de l’Ateneu Barcelonès.
Carrer Canunda núm. 6 de Barcelona

La fi dels templers catalans, analitzarem els motius que abocaren a la detenció dels frares del Temple arreu de l’Europa cristiana (1307) i a iniciar en contra d’ells un llarg procés que acabaria amb la supressió de l’orde pel papa Climent V durant la celebració del concili de Viena del Delfinat el 1312. Diverses etapes d’aquest procés, des de la resistència dels templers a lliurar-se als oficials de Jaume II de Catalunya, passant pel setge i capitulació dels castells on s’havien fet forts i pels interrogatoris als quals foren sotmesos, fins a arribar a la declaració d’innocència dels frares catalans decretada al concili provincial de Tarragona la tardor de 1312. S’exposen, així mateix, les negociacions dutes a terme pels ambaixadors del rei català a Viena durant la celebració del concili amb les quals, malgrat l’assignació general dels béns dels templers a l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, aconseguiren la creació del nou orde de Montesa al País Valencià.

Autor: Josep Maria Sans i Travé

Secció: Història, nobiliària, temple. Etiquetes: Templers, ordes, església, societat, cultura.